De cele mai multe ori ne stresăm pentru că suntem cu mintea fie în trecut, la ce aveam de rezolvat și n-am reușit, fie în viitor, la ceea ce urmează să facem. Iată câteva modalități pentru a fi cât mai prezenți și a ne elibera de stres.
Respirația conștientă: ancora noastră
Ori de câte ori te simți copleșit de sarcini și probleme, conectează-te cu propria respirație. Devino conștient de felul în care inspiri și expiri, și alungește cât poți de mult inspirul și expirul. Poți repeta în gând: inspir relaxare, expir orice stres. Inspir încredere, expir orice frică.

Managementul timpului
De cele mai multe ori stresul apare pentru că ne supraaglomerăm cu lucruri de făcut și nu știm să le prioritizăm. Astfel avem senzația că trebuie să jonglăm cu multe sarcini în același timp. Ideal este ca în fiecare dimineață să ne notăm în agendă ce avem de făcut, în ordinea urgențelor, apoi, pe măsură ce le rezolvăm, să le bifăm pentru a ne elibera de „povara” sarcinilor.
Nu neglija dieta, somnul, relaxarea!
Dacă sari peste mese, nu dormi suficient și te „sacrifici” să muncești pentru că nu ai timp și ai prea multe lucruri de rezolvat, este momentul să pui stop acum. Burn-out-ul este „boala” omului modern care crede că poate să le rezolve pe toate, dar uită să se îngrijească de propria sa sănătate. Astfel, ajunge în momentul în care se epuizează fizic și mental și tot ce a construit până atunci se va nărui.
Pune-ți remindere și fă pauze scurte, în care să te ridici și să te plimbi puțin, să practici respirația conștientă, să te hidratezi. Nu sări peste mese, nu mânca în timp ce lucrezi și, oricât ai fi de ocupat, încearcă să te duci la somn până la ora 23 și să dormi șapte-opt ore pe noapte.
Limitează consumul de cafea, nu-ți va da mai multă energie! Rezervă-ți timp pentru lucrurile care îți fac plăcere și îți hrănesc sufletul: hobbyuri, mișcare, întâlnirile cu prietenii – toate acestea te vor ajuta să ții stresul la distanță sau, cel puțin, să-l menții în parametri normali.