Colicile bebelușilor sunt o provocare frecventă pentru părinți, dar și pentru cei mici. Sunt perioade caracterizate prin episoade prelungite de plâns intens și agitație fără o cauză aparentă, dar nu e chiar așa. Dacă și bebelușul tău trece printr-o astfel de perioadă, află ce poți face pentru a-l consola.
Exact când te simți obosită și vrei să te odihnești, bebelușul tău începe plânsul și pare că nu poți face nimic pentru a-l mângâia. Culmea, tinde să se întâmple seara și spre miezul nopții. Sunt episoade frecvente și pot fi extrem de stresante. Sunt renumitele colici la bebeluși și, din fericire, nu durează mult.

Ce se întâmplă în iureșul colicilor?
Aproximativ o cincime din toți bebelușii dezvoltă colici, de obicei între a doua și a patra săptămână. Agitația bebelușilor atinge un vârf în jurul vârstei de șase săptămâni, cu o durată medie de trei ore pe zi. De obicei, aceasta scade la una, două ore zilnic până la vârsta de trei-patru luni. Atât timp cât copilul tău se calmează în câteva ore și este relativ liniștit în restul zilei, nu există niciun motiv de alarmă.
Crizele de plâns pot apărea non-stop, dar s-a observat că adesea se agravează la începutul serii și pot dura mai multe ore. Colicile se manifestă prin plâns intens și neconsolat, adesea însoțit de țipete, încordarea corpului, retragerea picioarelor spre abdomen și eliminarea gazelor. Bebelușii cu colici plâng și țipă, întinzându-și sau trăgând picioarele în sus și eliberând gaze.
Ce cauzează o colică?
Din păcate, nu există o explicație clară pentru apariția colicilor. În cazul bebelușilor alăptați la sân pot fi un semn de sensibilitate la un aliment din dieta mamei. Disconfortul poate fi dat de sensibilitatea la proteinele din lapte din formulă. Colicile pot fi însă și pentru că bebelușul este neobișnuit de sensibil la stimulare. Dar pot semnala, de asemenea, o problemă medicală, cum ar fi refluxul gastroesofagian sau o hernie. În general, plânsul din cauza colicilor încetează la vârsta de trei-patru luni, dar poate dura până la șase luni.