Cât de mare este fericirea dacă nu o poți împărtăși cu cei dragi? Parcă nu este deplină, nu-i așa? Acum amintește-ți cum te simți când ai greutăți, nu-i așa că e mult mai greu să le faci față singur? Dar dacă prietenii tăi te sprijină și te ajută să depășești momentele grele? Parcă unde-s mulți, puterea crește… Așa este de când lumea, oamenii trăiesc în comunități, se sprijină și sunt mai puternici împreună. Oamenii care au o rețea socială formată din familie, prieteni, colegi, sunt mult mai fericiți și mai motivați. La polul opus, persoanele singure sunt mult mai predispuse la emoții negative, depresie, lipsa motivației.

Cercetările psihologice sugerează că prieteniile stabile și sănătoase sunt cruciale pentru bunăstarea și longevitatea noastră. O analiză a 38 de studii psihologice realizată de o echipă de psihologi în revista „Frontiers in Psychology”, intitulată „Prietenia și starea de bine, o revizuire sistematică cu implicații practice” a concluzionat că relațiile de prietenie adevărată, bazate pe sprijin și timp de calitate petrecut împreună, influențează în mod semnificativ starea de bine și pot preveni apariția problemelor de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea, iar aceste beneficii persistă pe parcursul vieții. Pe de altă parte, persoanele singuratice, care nu au o viață socială sau au relații toxice, sunt predispuse la o moarte prematură. Iată cât este de important să fii mereu înconjurat de persoane care să creadă în tine, să te susțină și să te ajute la greu.
Pe ce se bazează „stâlpii” prieteniei?
În primul rând pe respectul și încrederea unii în alții, pe afinități comune, pe bunăvoință și bună credință, pe dorința de a evolua separat și împreună, pe altruism și afecțiune reciprocă și disponibilitatea emoțională de a-și împărtăși emoțiile și vulnerabilitățile, cu alte cuvinte, pe autenticitate. Cum spunea Jim Morrison, „un prieten adevărat este acela care-ți dă libertatea să fii tu însuți”.