Probioticele ne susțin imunitatea

Reading Time: 2 minutes

Fiecare dintre noi găzduiește în corp trilioane de microorganisme. Acestea trăiesc cu noi și ne ajută să ne susținem funcțiile și sănătatea corpului. Probioticele sunt bacterii vii, bune și prietenoase cu organismul, despre care cu siguranță ai auzit și care au efecte benefice asupra corpului omenesc. Află cum ne susțin sistemul imunitar și de ce este important să le menținem în echilibru. Nu toate probioticele sunt la fel. Sunt mai multe tipuri de microbi care funcționează diferit în corpul tău și este important ca ele să se afle în echilibru. Dacă se produce un dezechilibru sau un deficit de microbi benefici în microbiomul tău, ai de-a face cu disbioză. Circa 70% din sistemul imunitar se află în intestin, așa că e de înțeles de ce microbiota intestinală joacă un rol crucial. Probioticele sprijină digestia, deci sunt bune pentru sistemul digestiv și pentru menținerea unui echilibru intestinal optim. Mai mult, ele pot să prevină și să trateze disbioza.

Microorganisme benefice în susținerea sistemului imunitar

Probioticele contribuie la întărirea barierei intestinale, previn pătrunderea agenților patogeni în sânge și reduc inflamațiile. Dacă ai avut recent o boală sau un tratament care ți-a slăbit microbiomul, medicul sau farmacistul îți poate recomanda probiotice. Dacă urmezi un tratament cu antibiotice, de asemenea probioticele sunt indicate. Saccharomyces boulardii sunt probioticele care sprijină imunitatea și protejează împotriva diareei cauzate de antibiotice. Stimularea producției de anticorpi se poate face și cu ajutorul bacteriilor bune, deci sunt potrivite pentru a întări apărarea organismului. Anumite tulpini probiotice cresc activitatea celulelor imunitare precum limfocitele și macrofagele. De exemplu, Bifidobacterium bifidum stimulează activitatea acestor celule și reduc inflamațiile. Lactobacillus rhamnosus reduc incidența infecțiilor respiratorii și gastrointestinale. Nu în ultimul rând, probioticele combat bacteriile dăunătoare.

Probioticele din cămară

În caz că nu știai, poți apela la alimente care conțin probiotice. Poate chiar le ai în cămară sau în frigider sau dacă nu, le găsești la orice supermarket. Iaurtul conține culturi vii și active de bacterii probiotice, chefirul este bogat în bacterii lactice, iar murăturile în saramură și borșul de casă, sunt considerate probiotice benefice.