Probabil ați auzit oameni spunând că fac crize de bilă. Este vorba de fapt de colica biliară, o durere acută care apare în partea superioară dreaptă a abdomenului, cauzată de obstrucția căilor biliare, cel mai frecvent prin calculi biliari sau așa numitele pietre la fiere. Colica biliară apare, de obicei, după ce ai mâncat o masă bogată, grasă, care provoacă contracția vezicii biliare, dar nu numai. Unii oameni spun că fac o criză de bilă pe fond de oboseală. Ații știu că au pietre la fiere (vezica biliară), pe care medicii o numesc litiaza biliară și care poate bloca fluxul bilei. Mai sunt și alți „vinovați” precum anumite condiții de sănătate: obezitatea, sarcina, diabetul zaharat, dar și istoricul familial.
Calculii biliari pot fi „zgomotoși”
Se estimează că între 10% și 20% dintre adulți au calculi biliari, dintre care 1% până la 3% dintre pacienți sunt simptomatici. Calculii biliari se formează în vezica biliară și pot fi formați fie din colesterol, fie din bilirubină. Aceste pietre pot rămâne în vezica biliară fără să dea simptome, dar la fel de bine pot pătrunde în canalul cistic sau în canalul biliar comun, unde se pot bloca și pot provoca durere atunci când vezica biliară se contractă.

Ce este, de fapt, colica biliară?
O colică biliară se referă, în general, la durerea care apare dintr-un blocaj (obstrucție temporară a arborelui biliar) dat, de obicei, de o astfel de piatră. Obstrucția prelungită a arborelui biliar sau impactarea completă a unei pietre în arborele biliar va duce în cele din urmă la colecistită sau colangită, iar durerea va continua să persiste și va crește în intensitate.
Când pietrele există de obicei în vezica biliară și nu dau simptome, medicii spun că este vorba despre colelitiază asimptomatică. Aceasta nu necesită tratament medical sau chirurgical și nu necesită urmărire ulterioară. Cu toate acestea, dacă se manifestă durere, greață sau vărsături, cel mai frecvent ca durere abdominală în cadranul superior drept, pacientul poate fi diagnosticat cu colelitiază simptomatică și va necesita evaluare chirurgicală. Și când intră în discuție chirurgia, se trece la îndepărtarea vezicii biliare, de obicei folosind o tehnică laparoscopică.