De la prima oră și până ne așezăm noaptea la somn, zilele ne sunt presărate cu sarcini, responsabilități și situații care ne pot da rapid peste cap dacă nu reușim să ne păstrăm firea și gândul că ceea ce (ni) se întâmplă nu este un capăt de țară. Dar, pentru a nu mai percepe ca pe o dramă orice mic lucru care nu iese conform voinței sau așteptărilor noastre – copiii se trezesc greu și ies cu întârziere pe ușă, un șofer neatent ne-a tăiat fața în trafic, șeful ne-a convocat să ne comunice că nu e mulțumit de un rezultat, am avut o dispută cu partenerul, toată lumea pare să tragă de noi și să ne întindă nervii la maxim – e suficient să ne luăm cinci minute pentru a ne auto-regla și liniști.
Atunci când în jur e haos, înainte de a reacționa impulsiv și a ne hazarda să-l dominăm, cea mai bună tehnică este să ne direcționăm câteva minute atenția în interior. Situarea atenției în propriul centru – pentru unii este spațiul dintre sprâncene, pentru alții inima, pentru alții ombilicul – se poate numi meditație sau simplu act de prezență, dar efectul este același: ne eliberăm temporar mintea și corpul de stres. Ce putem face în acest timp? Iată două sugestii utile:
Respirăm conștient. Respirația este o funcție autonomă și automată, care devine foarte superficială în momente de agitație și criză. Cu ochii închiși sau deschiși, devenim conștienți de ritmul respirației și, cu blândețe, începem să mărim inspirul și să adâncim expirul, eventual numărând în gând secundele fiecărei acțiuni (4 secunde se trage aer în piept, 4 secunde se dă afară).
Punem o mână pe corp. Pe frunte, pe inimă sau pe abdomen – în orice zonă simțim tensiune – luăm contact cu palma și o lăsăm să ne aline și să dizolve apăsarea, durerea, disconfortul.
Cele două se pot practica împreună sau separat, minim cinci minute, minim o dată pe zi. La începutul zilei, la sfârșitul ei sau îndată ce apare o situație de criză, ne putem lua acest scurt interval pentru a ne duce atenția la respirație și corp, lucru care ne reglează sistemul nervos și ne ajută să găsim soluții și rezolvări mai ușor în momente critice. Încearcă și tu!