Cu atâtea diete în jurul nostru este firesc să devenim confuzi legat de ce și cât anume să mâncăm, întrucât unele dintre principii par să se bată cap în cap. Cel mai recent exemplu este dieta înalt proteică și cea vegană, întrucât prima susține consumul sporit de ouă, lactate, carne și pește, în timp ce a doua ne interzice cu desăvârșire să mâncăm aceste grupe alimentare.
Studii în domeniul nutriției au constatat că oamenii din ziua de azi, în special femeile, nu mai au suficientă proteină în farfurie. Mai precis, idealul de 20 de grame de proteină zilnică nu prea mai este consumat, în afară de cei care fac sport susținut sau de performanță și care știu că proteinele sunt esențiale pentru întreținerea masei musculare.
Persoanele care nu fac efort fizic la nivel performant consideră că o cantitate mai mică de proteină – eventual cea de proveniență vegetală, din alimente preponderent proteice precum fasolea, mazărea, lintea, năutul – este suficientă pentru a acoperi nevoia biologică de a funcționa corect.
Deși este adevărat că plantele – legumele, salatele, chiar și fructele – dețin o oarecare componentă proteică și că o dietă vegană sau vegetariană furnizează și ele corpului acest element, cercetările demonstrează că dacă nu încorporăm cantitatea de minimum 20 de grame în mesele zilnice, atunci suntem predispuși la probleme de sănătate.

Proteinele și menopauza
Probabil ai auzit că proteinele oferă corpului material pentru construcție și reparare celulară. Se cunoaște însă mai puțin aportul vital pe care îl au în activitatea hormonală, formarea anticorpilor și a neurotransmițătorilor. Pentru femeia trecută de 40 de ani, care experimentează perioada premergătoare menopauzei sau care a intrat în menopauză, mai multă proteină în dietă ajută la prevenirea osteoporozei, hipertensiunii și hipotiroidismului.
Pentru că la această vârstă începe să scadă pragul de insulino-rezistență și deci să acumulăm mai ușor kilograme, o masă cu proteine
va aduce următoarele beneficii:
– stabilizează glicemia, care nu mai crește brusc, ca apoi să scadă în decurs de una-două ore;
– oferă sațietate pentru o perioadă mai mare;
– scade nevoia de dulce și ronțăială între mese.
Ce punem pe farfurie
Specialiștii ne recomandă să începem ziua cu un mic dejun proteic consistent – două ouă, câteva sardine sau felii de somon afumat, unt sau brânză de vaci, alături de roșie, ardei, castravete etc. – care va însuma o cantitate considerabilă de proteină și ne va ține sătui pentru următoarele trei-patru ore. La prânz, putem continua cu friptură și garnitură de legume, iar seara s-o încheiem cu o salată cu brânză feta ori telemea sau cu un iaurt gras, toate fiind bogate în proteine, dar cu puține calorii.