Alergiile sunt reacții exagerate ale sistemului imunitar la substanțe inofensive pentru majoritatea oamenilor. Practic, sistemul de apărare al organismului reacționează la lucruri inofensive, cum ar fi polenul de iarbă, blana animalelor de companie sau un anumit aliment. Află ce poate declanșa o alergie și cum pot fi controlate simptomele. Mucegaiul, acarienii de praf, părul animalelor, căpșunele sau alunele pot trece drept invadatori periculoși. Organismul le identifică astfel. Ceva care este în mod normal inofensiv, dar provoacă o reacție se numește alergen.
Alergii care pun viața în pericol
Între 10% și 40% variază prevalența alergiilor pe mapamond, potrivit datelor Organizației Mondiale pentru Alergii. Peste 150 de milioane de europeni suferă de boli alergice cronice și aproximativ 50 de milioane de oameni din Statele Unite au un anumit tip de alergie. Până la 20% dintre pacienții cu alergii trăiesc cu o formă severă și se luptă zilnic cu teama de un posibil atac de astm, șoc anafilactic sau chiar moartea din cauza unei reacții alergice, pentru că unii alergeni, care pot duce la reacții alergice grave, pun viața în pericol ca urmare a expunerii. Acești alergeni sunt de obicei: alimente, venin de insecte, latex, medicamente.
De șapte ori mai multe persoane au fost internate în spital cu reacții alergice severe în Europa în 2015 comparativ cu 2005, arată statisticile.

Cum ții simptomele sub control?
Poți ține alergiile sub control și te poți bucura de un stil de viață fără disconfort, dacă:
– eviți alergenii – aerisești locuința, folosești purificatoare de aer, speli frecvent lenjeriile;
– urmezi un tratament medicamentos – antihistaminice, corticosteroizi, spray-uri nazale (la recomandarea medicului);
– faci o terapie de desensibilizare – poate reduce reacțiile alergice în timp;
– te hidratezi și ai o alimentația echilibrată – ajută la întărirea sistemului imunitar.
Factori declanșatori ai alergiilor:
– polenul;
– praful și acarienii;
– părul de animale;
– mucegaiul;
– diverse alimente – lapte, ouă, arahide, fructe de mare;
– înțepăturile de insecte; – medicamentele.