ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII 2025 pune accent pe sănătatea mamei și a nou-născuților

Reading Time: 3 minutes

În fiecare an, pe 7 aprilie, este celebrată Ziua Mondială a Sănătății, un eveniment global organizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) menit să atragă atenția asupra problemelor majore din domeniul sănătății publice. Anul acesta tema intitulată sugestiv ,,Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță”, este axată pe importanța sănătății materne și a nou-născuților ca fundament al familiilor și comunităților sănătoase.

Sănătatea mamelor și a bebelușilor este esențială pentru familii și comunități, contribuind la asigurarea unui viitor plin de speranță pentru noi toți, e de părere OMS, care dă startul unei campanii ce se va derula timp de un an.

În fiecare an, aproape 300.000 de femei își pierd viața din cauza sarcinii sau a nașterii. Peste două milioane de copii mor în prima lună de viață și alte milioane se nasc morți, ceea ce ar însemna aproximativ un deces prevenibil la fiecare șapte secunde, conform datelor OMS.

Campania „Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță“

OMS va îndemna guvernele și comunitatea din domeniul sănătății să intensifice eforturile pentru a pune capăt deceselor materne și nou-născuților care pot fi prevenite și să acorde prioritate sănătății și bunăstării pe termen lung a femeilor. Analizând tendințele, OMS susține că patru din cinci țări sunt pe cale să atingă obiectivele globale de îmbunătățire a supraviețuirii materne până în 2030.

Organizația Mondială a Sănătății a setat câteva obiective în campanie precum:

– sensibilizarea cu privire la lacunele în supraviețuirea mamei și a nou-născuților și asupra necesității de a acorda prioritate bunăstării pe termen lung a femeilor;

– să pledeze pentru investiții eficiente care îmbunătățesc sănătatea femeilor și a bebelușilor;

– să încurajeze acțiunea colectivă pentru a sprijini părinții, precum și profesioniștii din domeniul sănătății care oferă îngrijiri critice;

– să ofere informații utile despre sănătate referitoare la sarcină, naștere și perioada postnatală.

Ascultarea femeilor și sprijinirea familiilor

Femeile și familiile de pretutindeni au nevoie de îngrijire de înaltă calitate care să le susțină fizic și emoțional, înainte, în timpul și după naștere. Sistemele de sănătate trebuie să evolueze pentru a gestiona numeroasele probleme de sănătate care afectează sănătatea mamei și a nou-născuților. Acestea nu includ doar complicațiile obstetricale directe, ci și sănătatea mintală, bolile netransmisibile și planificarea familială. În plus, femeile și familiile ar trebui să fie susținute de legi și politici care le protejează sănătatea și drepturile.

Rata mortalității infantile a crescut în România

Organizația Salvați Copiii a atras atenția că rata mortalității infantile urcă din nou, la 5,7 la mia de copii născuți vii, față de 5,2 anul anterior. Județul Sălaj are o rată a mortalității infantile de cinci ori mai mare decât Bucureștiul. Creșterea mortalității infantile vine pe fondul unei prăbușiri a natalității: astfel, avem un număr de 178.233 de nou-născuți față de 193.191 – în 2021, respectiv 206.826 – în 2020.

Natalitatea nu doar că a coborât vertiginos, dar a ajuns la un minim pentru ultimii ani: în județul Mehedinți s-au născut cei mai puțini copii din România. Și accesul la servicii medicale este extrem de important, în condițiile în care în 2023, peste o treime dintre gravide nu au fost la control ginecologic în timpul sarcinii, în principal din cauza lipsei de acces la servicii medicale. Jumătate dintre gravidele care au beneficiat de evaluare medicală au menționat că analizele, ecografiile și consultațiile nu au fost gratuite, potrivit unui studiu Salvați Copiii.

Ziua Mondială a Sănătății ne reamintește că sănătatea este cea mai valoroasă resursă a fiecărui individ și a societății în ansamblu. Adoptarea unor măsuri preventive și implicarea activă în menținerea unui stil de viață echilibrat pot contribui la un viitor mai sănătos pentru toți. Să folosim această zi ca un impuls pentru a ne îngriji mai bine de noi, de mamele și copiii noștri!