marar

TOTUL DESPRE MĂRAR

Reading Time: 2 minutes

Fie că îl iubești sau nu ca și condiment, mărarul este și un medicament natural.

În bucătăria românească, stă, alături de pătrunjel, pe poziție fruntașă a celor mai îndrăgite și des folosite ierburi aromatice în preparatele în casă. Fie că îl tocăm într-o salată asortată servită cu cartofi copți sau prăjiți, fie că-l presărăm peste o bucată de somon la cuptor sau îl includem într-un sos pe bază de iaurt – pe modelul celebrului tzatziki grecesc – buchețelele proaspete de mărar își lasă o amprentă unică de gust în orice rețetă. Iar cei care îl apreciază în mâncare se bucură, la pachet, și de câteva vitamine și minerale esențiale pentru celulele din corp.

Mărarul conține 8% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C, atât de importantă pentru sistemul imunitar, refacerea osoasă și un metabolism echilibrat. În plus, mai reprezintă și o sursă bogată de mangan, mineralul implicat în buna funcționare a creierului și sistemului nervos, precum și în prelucrarea glucozei și a grăsimilor din organism.

Iar dacă totuși cineva nu suportă prezența firicelelor sale verzi în preparatele pe care le consumă, este bine de știut că există și varianta extractelor de mărar incluse în diverse forme lichide (siropuri, tincturi) sau solide (capsule, pilule vegetale), ce se pot lua strict ca și medicamente, în cazul unor simptome fizice neplăcute:

  • tulburări digestive la adulți și copii: greață, lipsă de apetit;
  • colici la bebeluși;
  • crampe, atât digestive cât și menstruale;
  • semințele de mărar asigură doza de calciu, fier, fosfor și potasiu ce contribuie la buna funcționare a întregului corp.

Antibacterian natural

Uleiul esențial pur de mărar are efect de neutralizare a bacteriilor nefaste din mediu, precum Klebisiella sau streptococul auriu. Poate fi aplicat topic pe zonele de contact (fie simplu, fie diluat în ulei de cocos) sau turnate câteva picături într-o lampă-vaporizator, pentru a purifica și curăța spațiul în care te afli.

Articolul precedent