Din roadele toamnei: perele, aceste fructe savuroase ce se pot prepara în diverse combinații delicioase. Poftă mare!
Gem de pere
Ingrediente:
1,5kg pere dulci și coapte;
400g zahăr;
o lâmâie;
40g ghimbir ras;
un praf de scorțișoară.
Mod de preparare:
Perele se curăță de coajă și de sâmburi și se taie cubulețe. Se pun într-un castron, apoi se rade puțină coajă de lămâie bio deasupra și se stoarce și sucul. Se adaugă o ceașcă de apă și se pun pe foc circa zece minute. Se adaugă zahărul, ghimbirul ras și scorțișoara și se amestecă bine. Se lasă să fiarbă, la foc potrivit, circa o oră până ce consistența devine o pastă aurie bine închegată.
Pere caramelizate cu iaurt și nuci
Ingrediente:
2 pere mari și coapte;
10g unt;
200ml iaurt grecesc;
un praf de scorțișoară;
2-3 linguri de miere;
½ ceașcă de nuci prăjite.
Mod de preparare:
Perele se curăță și se taie felii. Se pune untul într-o tigaie și se călesc perele până se înmoaie. În două boluri se pune iaurtul grecesc peste care se adaugă perele, mierea, scorțișoara și nucile. Se servesc cu poftă!
Bruschete cu pere, nuci și brânză
Ingrediente:
4 felii de pâine rustică sau ciabatta;
un strop de ulei de măsline;
150g brânză gongorzola;
un pumn de miez de nucă prăjită;
2 pere coapte.
Mod de preparare:
Feliile de pâine se ung cu puțin ulei de măsline, se întinde apoi brânza, se presară miezul de nucă, se asezonează cu felii de pere deasupra și se dau la cuptor, la 180 grade Celsius, timp de șapte-opt minute. Se servesc calde cu un pahar de vin roșu.
Crumble cu pere și migdale
Ingrediente:
1kg pere (curățate de coajă și tăiate cubulețe sau felii);
250g zahăr brun;
un praf de scorțișoară;
o ceșcuță de migdale.
Pentru crumble:
250g făină;
100g unt;
50g zahăr brun;
un praf de sare.
Mod de preparare:
Perele cubulețe se amestecă într-un castron cu zahărul brun și scorțișoara. Se toarnă apoi într-o tigaie și se călesc pe foc circa cinci minute, amestecând. Făina, zahărul, untul și praful de sare se amestecă într-un bol până când se formează un aluat fărâmicios. Se pregătește o tavă unsă cu unt în care se toarnă perele, migdalele, apoi se acoperă cu aluatul de crumble și se dă la cuptor, la 180˚Celsius, pentru circa 30- 40 minute, până când se face o crustă aurie deasupra. Se servește cu înghețată de vanilie pe deasupra sau simplu.