Ordine pentru o stare de bine

­čĽĹ Timp de lectur─â: 2 minute

Atunci c├ónd facem curat ╚Öi organiz─âm spa╚Ťiul, efectele se simt at├ót ├«n mintea, c├ót ╚Öi ├«n via╚Ťa noastr─â.

Autoarea japonez─â Marie Kondo a scris despre aceast─â corela╚Ťie interesant─â ├«n cartea sa ÔÇ×Magia OrdiniiÔÇŁ, ap─ârut─â ├«n anul 2010 ╚Öi v├óndut─â interna╚Ťional ├«n peste dou─â milioane de exemplare. Lectura acesteia ne motiveaz─â s─â ne mobiliz─âm s─â replic─âm ac╚Ťiunea, mai ales c─â noi to╚Ťi cunoa╚Ötem acel sentiment minunat pe care ├«l avem c├ónd totul e lustruit ╚Öi aranjat ├«n cas─â.

A face cur─â╚Ťenie pe birou, ├«n dulapuri sau ├«n toate ├«nc─âperile ÔÇô a╚Öa cum subliniaz─â ╚Öi cea care a devenit autoarea unei serii de peste cinci c─âr╚Ťi pe tema cur─â╚Ťeniei ÔÇô este, dincolo de o sarcin─â gospod─âreasc─â pe care unii o ├«ndr─âgesc sau al╚Ťii o detest─â, ╚Öi un act terapeutic eliberator. Atunci c├ónd ne sim╚Ťim bloca╚Ťi, apatici, f─âr─â chef ╚Öi entuziasm ÔÇô a alege s─â ne ocup─âm de o zon─â din cas─â ne poate schimba total g├óndurile sau emo╚Ťiile nefaste. Iat─â c├óteva beneficii imediate:

A fi activ ÔÇô cu mintea, care scaneaz─â ╚Öi filtreaz─â ce este efectiv de f─âcut ╚Öi apoi cu m├óinile, care sorteaz─â ╚Öi lucreaz─â ÔÇô ├«nseamn─â din start a ie╚Öi din starea apatic─â ╚Öi pasiv─â. De fiecare dat─â c├ónd suntem cople╚Öi╚Ťi, ap─âsa╚Ťi, nemul╚Ťumi╚Ťi, a ├«ntreprinde o ac╚Ťiune fizic─â ne scoate automat din starea precedent─â;

Elimin─âm energia veche ╚Öi o ├«nlocuim cu energie proasp─ât─â. A muta piese de mobil─â, a str├ónge lucruri ╚Öi a le rea╚Öeza pe pozi╚Ťia aleas─â de noi, a arunca obiecte pe care nu le mai folosim (de la maculatur─â, la mici obiecte sau haine pe care nu le mai purt─âm ╚Öi zac neatinse ├«n acela╚Öi loc de luni sau ani de zile) ÔÇô toate reprezint─â o reconfigurare nu doar fizic─â, ci ╚Öi energetic─â;

Inventarul spa╚Ťiului ne ordoneaz─â nu doar casa, ci ╚Öi mintea. Faptul c─â trecem ├«n revist─â, select─âm ╚Öi rearanj─âm exteriorul, ├«nseamn─â c─â acela╚Öi impuls ├«l trimitem ╚Öi ├«n interior. Pentru a testa, v─â propunem un exerci╚Ťiu: alege un sertar sau o zon─â ├«n care n-ai mai intrat de mult timp ╚Öi f─â curat con╚Ötient: arunc─â, ╚Öterge, ordoneaz─â, sorteaz─â. Te sim╚Ťi mai u╚Öurat? Mai satisf─âcut? Mintea este mai clar─â?