Arta este o formă de terapie pentru adulți – fie că pictezi, dansezi, interpretezi sau bricolezi, orice activitate creativă este menită să scoată din noi stări și emoții pe care nu știm sau nu putem să le punem în cuvinte. Deși un copil, spre deosebire de un adult, este mult mai obișnuit să se joace și să se miște și, în general, să fie liber să plângă sau să râdă chiar atunci când îi vine – fără să reprime sau blocheze emoții în interiorul lui, lucru care, pe termen lung ar provoca neplăceri psihice și fizice recunoscute de specialiști ca fiind psihosomatizări premergătoare bolilor – este bine de știut că o canalizare a exprimărilor copiilor ajută semnificativ la capitolul dezvoltare emoțională sănătoasă.
De multe ori, părinții, bunicii sau cei care au grijă de cei mici nu înțeleg comportamentele lor supărătoare – crize de plâns, furie sau opoziție la tot ce spune adultul –, iar asta duce inevitabil la două situații nefericite: fie copilului i se interzice să se exprime în acel fel, fie adultul nu știe cum să reacționeze și să impună limite sănătoase. Cu alte cuvinte, copilul riscă să crească fie reprimat din punct de vedere emoțional, fie într-un mod prea permisiv în care nu învață că există niște reguli de relaționare cu cei din jur.
Pentru că în multe familii cu copii nu se atinge un echilibru – în care nici cei mari, nici cei mici să nu ajungă în una dintre aceste extreme –, psihologii ne încurajează să ne ocupăm de dezvoltarea emoțională a puilor noștri în aceeași măsură în care ne ocupăm de cea intelectuală (prin cursuri și meditații) sau fizică (prin sport și nutriție). Aceștia recomandă orice mediu controlat și sigur prin care copilul este pus în contact direct cu emoțiile sale și ale celor din jur: cursuri de mimă, teatru sau pictură.
În orice domeniu artistic în care este încurajat limbajul verbal și corporal sub îndrumarea unui profesor, emoțiile pozitive și mai ales negative pot fi eliberate într-o formă organizată și constructivă, fără ca acestea să mai rămână captive și să explodeze necontrolat acasă, la școală sau la grădiniță.