Arta ca terapie

Reading Time: 2 minutes

Strânsa conexiune dintre artă și psihicul uman a căpătat, încă din anii 1940, statut de ramură neuroștiințifică și este dezvoltată ca o formă de terapie propriu-zisă, numită terapie prin artă. Dacă ai o înclinație către desenat, pictat, scris, olărit, pictură, sculptură, fotografie sau bricolaj – fie că îți place să-ți sufleci mânecile sau doar să admiri creațiile altora – este pentru că aceste activități ne pun în contact cu emoțiile noastre pe care le procesăm mai ușor și sănătos în contextul artei.

Chiar și ca simplu spectator – asistând la o piesă de teatru sau participând la o expoziție –, ai intrat cu siguranță în contact cu noi idei care sunt prezentate și, desigur, cu un spectru de sentimente care se descarcă pe durata evenimentului: poate tristețe sau bucurie, speranță sau deznădejde, putere sau limitare etcetera.

Așadar, atunci când suntem creativi sau ne apropiem de creațiile altora, nu doar ne stimulăm creierul la nivel cognitiv (ceea ce numim „culturalizare” sau „cultivare”), ci lucrăm și psihologic cu propriile noastre trăiri și emoții pe care le scoatem la suprafață în mod firesc și natural. Acesta este motivul pentru care după un spectacol de teatru, un concert de muzică (clasică sau modernă) ori o expoziție pe care mergem s-o vedem, ne întoarcem acasă mai eliberați de tensiuni, stres și gânduri obsesive, observând că starea pe care am avut-o înainte s-a liniștit și a fost înlocuită de emoții și energie pozitive.

La fel se întâmplă și dacă în momentul în care ne simțim neliniștiți, agitați sau chiar anxioși și furioși, ne luăm 30-60 minute să desenăm/pictăm/colorăm/coasem/împletim/bricolăm sau chiar să dansăm sau ne așternem gândurile pe hârtie exact așa cum simțim, ca și amatori, fără să ne facem griji că cineva ne vede sau judecă „opera de artă”.

Pentru că este toamnă și se deschide sezonul unor noi evenimente în orice mare oraș – de la stagiunea de teatru până la noi expoziții și spații creative –, îți recomandăm călduros să te duci, nu doar de dragul artei și culturii, ci și pentru că îți relaxează sistemul nervos și îți induce o stare de bine, ușor de observat pe propria piele.

PONT! Expozițiile de artă sunt un prilej bun pentru a socializa cu alte persoane.

Articolul precedent

Articolul următor