Din punct de vedere nutrițional, ciocolata conține o cantitate mică de proteine, zaharuri și minerale. Cea amăruie este o sursă utilă de fier și magneziu. Ciocolata este preparată din fructul arborelui de cacao, (Teobroma cacao) originar din America de Sud. Boabele de cacao, semințele acestui copac, trec printr-un lung proces de prelucrare înainte ca din ele să se poată fabrica ciocolata. Mai întâi, ele sunt fermentate și uscate la soare. Producătorii de ciocolată le sortează și le curăță, apoi le prăjesc pentru a le scoate în evidență gustul, după prăjire, boabele sunt decorticate și măcinate.
În procesul de măcinare, la căldură, se topește grăsimea din boabele de cacao, rezultând o materie groasă cu gust amărui, denumit lichior de ciocolată. O mare parte din grăsimea gălbuie, denumit unt de cacao, se separă din acest lichior prin presare, iar în urma acestui proces rămâne un calup compact de cacao. Acesta este apoi măcinat și cernut, obținându-se pudra de cacao. În mod tradițional, ciocolata se prepară adăugând zahăr, unt de cacao și, opțional, lapte în lichiorul de ciocolată. În ciocolata de calitate singura grăsime din compoziție este untul de ciocolată, în vreme ce în produsul comercial denumit ciocolată se găsesc și grăsimi vegetale.
Consumul de ciocolată poate duce la creșterea nivelului de serotonină și endorfină din creier, substanțe ce aduc o stare de bine. „Euforia” ciocolatei se datorează fenilaminei care există în mod natural în creier și care se activează în momentele de excitație emoțională. Ciocolata conține și stimulente precum cofeina și teobramina care sporesc atenția și aduc energie. Un baton mic de 125 g de ciocolată amăruie conține mai multă cofeină decât o ceașcă de cafea.
Tipuri de ciocolată:
– Ciocolata neagră sau amăruie are un gust intens, amărui, cu un conținut extrem de scăzut de zahăr. Ea conține minim 35% cacao, dar poate ajunge până la 100%. Din punct de vedere al sănătății, ciocolata cu cel mai mare procent de cacao este cea câștigătoare, 100% cacao înseamnă că produsul conține doar cacao (pudră și unt), fără zahăr și grăsimi.
– Ciocolata cu lapte este gustoasă, dar bogată din punct de vedere caloric, deci trebuie consumată doar ocazional.
– Ciocolata albă este fabricată din unt de cacao, fără a conține pudră de cacao. La fel, ea poate conține lapte și mult zahăr, ceea ce o face nerecomandabilă pentru dietă și sănătate.
În aceste tipuri de ciocolată se pot adăuga diverse arome și ingrediente, de la fructe confiate până la semințe și alune, chiar și condimente (ardei iute, piper cayenne, ghimbir, cardamom etc.).
Beneficiile ciocolatei amărui Nu te bucura prea tare, nu ai „undă verde” să mănânci ciocolată „la liber” pentru că îți spunem noi că este benefică pentru sănătate. Efectele ei pot fi pozitive doar dacă o consumi cu moderație (de două-trei ori pe săptămână câteva cubulețe) și dacă alegi ciocolata amăruie cu procent mare de cacao (peste 75%).
Așadar, datorită conținutului bogat de antioxidanți (flavonoizi), ciocolata ajută corpul în lupta împotriva radicalilor liberi, cei „responsabili” cu îmbătrânirea celulară. Mineralele din compoziția ciocolatei amărui pot contribui la o mai bună stare de sănătate: potasiul și cuprul ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, fierul protejează împotriva anemiei feriprive, iar magneziul previne apariția diabetului de tip 2 și a hipertensiunii arteriale.