antioxidanti naturali, healthy

ANTIOXIDANȚI NATURALI

Reading Time: 3 minutes

Ce reprezintă, cum funcționează și de unde îi luăm?

În biologia umană, unele elemente din mediu – precum fumul de țigară, radiațiile, poluarea – se transformă în ceea ce oamenii de știință numesc radicali liberi, a căror acțiune declanșează în corpul uman un proces de oxidare.

După cum sugerează termenul, oxidarea are aceleași efecte precum rugina: corodează și deteriorează informația înmagazinată în ADN-ul celular, perturbând producția necesară de lipide și proteine ce are loc în fiecare celulă. Aici intră în scenă antioxidanții: unități biologice care există ca răspuns pentru compensarea elementelor oxidative, a căror menire este de a neutraliza efectele devastatoare ale radicalilor liberi și de a ajuta celulele și întregul organism de a rămâne funcțional și sănătos. Fără ei, apare îmbătrânirea prematură și accelerată – a pielii, părului dar și a țesuturilor care alcătuiesc organelle interne –, care diminuează calitatea vieții și grăbește distrugerea circuitelor vitale.

Deși întregul proces pare sumbru, putem restabili echilibrul dintre oxidare și antioxidare apelând în primul rând la Mama-Natură, iar mai apoi la ceea ce industria farmaceutică alternativă extrage și sintetizează din același loc: suplimentele alimentare. Dar sursa care stă la bază și de unde ne luăm o doză constantă de antioxidanți sunt și râmân mereu plantele: legume, fructe, frunze, ciuperci și ierburi aromatice și medicinale. Practic, atunci când dieta noastră conține vegetale crude (mâncate ca atare sau preparate în sucuri, smoothie-uri și salate proaspete) sau gătite ușor (coapte, la aburi sau fierte în compot sau ceai), beneficiem de efectele pe care le au vitaminele și mineralele clasice pentru energie și sănătate, dar și de acțiunea lor de compensare a radicalilor liberi. În plus, anumiți nutrienți din compoziția vegetalelor – pe care îi găsești menționați în continuare – au fost descoperiți de către oamenii de știință că prezintă o serie largă de avantaje biologice ce contracarează: inflamația, scleroza, tumorile și îmbătrânirea.

legume, antioxidanti naturali

Iată lista celor mai cunoscuți antioxidanți împreună cu alimentele care merită cu prisosință incluse în dieta zilnică sau săptămânală:

  • ceapă, usturoi, praz – conțin compușii numiți sulf de aliu;
  • vinete, struguri negri și fructe de pădure (vegetale de culoare violet) – conțin antociani;
  • vin roșu și ceai verde – conțin catehine;
  • dovleac, mango, morcov, caise, piersici – conțin beta-caroten;
  • ceai de plante, citrice, struguri albi și mere – conțin flavonoide;
  • cruciferele precum broccoli, varză, conopidă – conțin indoli;
  • boabe de soia, brânză tofu, mazăre și linte –conțin izoflavonoizi;
  • frunzele verzi (spanac, salată, ruccola, kale etc.) și porumbul – conțin luteină;
  • tomate roșii, grepfrut roșu și pepene roșu – conțin licopen;
  • oregano și cimbru – conțin polifenoli;
  • fructele de mare, laptele nepasteurizat și nucile – conțin mangan.

Important de menționat este că în general vitamine precum A (din gălbenuș de ou sau cartofi dulci, de exemplu), C (din kiwi, pătrunjel, portocale, lămâi etc.) și E (din avocado, uleiuri vegetale, nuci și cereale integrale), precum și minerale cum ar fi seleniul (din fructe de mare, pește și carne macră) sau zincul (din proteină animală provenită dintr-un mediu curat și natural) – sunt considerate de cercetători ca fiind substanțe cu puternică și eficientă acțiune antioxidativă.

Așa se explică și motivul pentru care popoarele mediteraneene – grecii, italienii, francezii, israelienii, maltezii, care au păstrat obiceiurile alimentare tradiționale sănătoase – o dietă plină de fructe și legume de sezon, uleiuri vegetale, făinoase integrale, pește și fructe de mare, condiment naturale gătite lent și de obicei acasă – s-au remarcat, de-a lungul timpului, ca fiind oamenii cu cea mai bună sănătate și longevitate.

Deducem de aici că incidența mai scăzută a cancerului și a bolilor cardiovasculare, oculare și imunitare printre cei care urmează o dietă echilibrată și care nu consumă în mod normal produse tip fast-food, zahăr și alcool în exces nu este deloc intâmplătoare. Atâta vreme cât alimentele și mâncărurile sunt cât mai naturale, ele vor oferi doza vitală de antioxidanți decisive pentru calitatea și durata vieții.

antioxidanti, natural, smoothie
Articolul precedent

Articolul următor